
در چراغ ال ای دی خطی با فناوری جدید و مدرن، از جمله چراغ های خطی ماژولار که توانایی کنترل جز به جز اجزای چراغ در این نوع وجود دارد، تامین لوکس نوری کافی و بازده نور، کیفیت رنگ و شیوه سفارشی سازی بر مبنای المان های به کار رفته در طراحی و معماری داخلی فضا بسیار پیشرفته تر شده و به این ترتیب می توان نور خطی با کیفیتی در شکل های مختلف از جمله مربع، خطوط ممتد، مستطیل و یا هر شکل هندسی دیگر داشت. این موضوع برگ برنده نورپردازی برای طراحان و معماران داخلی است، چرا که چراغ های خطی علاوه بر تامین روشنایی مناسب، به حالت دکوراتیو هم به کار می روند و زیبایی بصری فضا مورد نظر را دو چندان می کنند.
در ادامه به تامی جزییات و معرفی و بررسی کامل چراغ های خطی، کیفیت نور، رنگ، نحوه نصب و نورپردازی با آن ها پرداخته شده است تا بتوانید با اطلاعات کافی از آن ها، بهترین چراغ خطی را جهت فضای مورد نظر خود انتخاب کرده و آن را بر اساس نیاز خود سفارشی سازی نمایید.
در طول زمان، ساختمان سازی و صنایع عمرانی وابسته به آن پیشرفت های زیادی داشته و با سرعت بسیاری توسعه پیدا کردند. پیشرفت های مربوط به صنایع نورپردازی و روشنایی اما تا حدود ۵۰ سال پیش با سرعت کمی در حال پیشرفت بود. اما این پیشرفت بعد از رواج استفاده از فناوری LED در اوایل دهه ۲۰۰۰، سرعت بسیار زیاد و قابل توجهی پیدا نمود که شامل ال ای دی خطی و چراغ خطی آویز نیز می شود.
تا اوایل دهه ۱۹۵۰ میلادی، عملا چیزی با نام چراغ خطی وجود نداشت. چراغ خطی و ال ای دی خطی در این دوره به عنوان جایگزینی جهت پنل های خطی کرکره ای (که در آن دوره در اغلب فضا های اداری و تجاری استفاده می شد) به کار رفتند. لامپ های مهتابی قدیمی هم به عنوان اجداد چراغ خطی امروزی به شمار می روند. بعد از استفاده فراوان از کامپیوتر و پیشرفت تکنولوژی، مشکل تازه ای برای مصرف کنندگان این ادوات روشنایی ایجاد شد و این بود: خیرگی بر روی صفحه مانیتور. مصرف کنندگان و کارکنانی که جهت انجام کار های خود از کامپیوتر استفاده می کردند، در زمان فعالیت زیر نور چراغ های خطی قدیمی دچار مختل شدن کار و مشکل خیرگی می شدند.
در ادامه پیشرفت های چراغ خطی و ال ای دی خطی سعی شد تا این مشکل هم رفع و برطرف شود از جمله، از نخستین نسل های چراغ خطی T5 به شکل ابتدایی رونمایی شد. در این نوع چراغ خطی مشکل خیرگی نسبتا تا حدودی برطرف و رفع شده بود، اما هنوز تمام این چراغ ها جهت روشنایی از همان فناوری سال های ۱۹۵۰ و لامپ های فلورسنت استفاده می کردند.
بین سال های ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۱، پیشرفت فناوری ال ای دی خطی، انقلابی بزرگ در عرصه روشنایی برقرار نمود و با سرعت بسیار انواع مختلف چراغ های خطی همچون ریسه ال ای دی به وجود آمدند. در نهایت هم با حل مشکلات مربوط به ریسه های الایدی ، چراغ های ماژولار با نور بیشتر، خیرگی کم تر و در انواع مختلف دو طرفه و یک طرفه، با عرض زیاد و کم دالی ، RGBW، و دیگر انواع پدید آمدند.
بدین صورت عملا امروزه در چراغ خطی، کیفیت نور بهتر، مصرف بسیار کم تر انرژی، طول عمر بالا تر چراغ ال ای دی خطی و امکاناتی دیگر همچون قابلیت تطبیق با سیستم هوشمند سازی جهت کنترل سطح نور در شب و روز و … را شاهد هستیم.
چراغ خطی سیستم های روشنایی مدرنی است که از نظر کارایی نسبت به سیستم ها و روش های روشنایی سنتی از بازده نوری بالاتر، طول عمر و دوام بالا، شارنوری بیشتر، مصرف کم تر انرژی و ارائه نور یکنواخت و یکدست به محیط برخوردارند.
چراغ خطی از نظر طراحی نورپردازی هم دارای ویژگی های ویژه ای هستند که قابلیت خلق و ایجاد طراحی های نورپردازی با تنوع زیاد و متناسب با طراحی داخلی فضا و با لحاظ کردن ویژگی های پلان معماری و استفاده درست از انحنا ها و زوایای فضا را بوجود می آورد.
با ایجاد لاین های نوری و استفاده کردن از نورپردازی خطی متناسب با کنج ها، گوشه ها و زوایای پلان معماری، می توان علاوه بر تأمین روشنایی لازم، بر زیبایی های المان های معماری هم تأکید نمود. استفاده از این خصوصیات سبب استقبال روز افزون طراحان و معماران جهت بکارگیری چراغ خطی با ویژگی های عالی در طراحی داخلی و نورپردازی شده است.
نورپردازی خطی به عنوان نورپردازی که به وسیله چراغ خطی (مخالف گرد یا مربع) انجام می گیرد، تعریف می شود. این نوع از چراغ ها (چراغ خطی) نسبت به نور های سنتی، نور را در یک منطقه باریک تر توزیع می نمایند. به طور معمول این چراغ ها (ال ای دی خطی) طول بلندی دارند و به شکل های متنوعی از جمله چراغ خطی توکار، به حالت معلق از یک سقف (چراغ خطی آویز) و یا چراغ خطی روکار بر روی دیوار و یا سقف نصب می شوند.
تنوع نصب این چراغ ها سبب می شود که برای هر نوع فضای داخلی بشود از گزینه متناسب با شرایط آن فضا استفاده نمود.
نورپردازی ال ای دی خطی به سبب عملکرد عالی، انعطاف پذیری و جذابیتی که از نظر زیبایی شناختی دارد، بسیار محبوب شده است. در اینجا به چند دلیل استفاده از چراغ خطی و ال ای دی خطی می پردازیم:
داشتن عملکرد خوب کافی نیست. روشنایی ها نیاز به طراحی جذاب و خیره کننده دارند. چراغ خطی از این نظر عالی عمل می کند، چرا که این نوع روشنایی ها طیف زیاد و وسیعی از مدل ها جهت ایجاد طرح های چشم نواز و منحصر به فرد را فراهم می نماید. طرح های سفارشی با مربع ها، گوشه ها، مسیر های خطی طولانی، نور غیرمستقیم / مستقیم و رنگ های سفارشی تنها چند مورد گزینه هایی است که چراغ های ال ای دی خطی را به گزینه ای مناسب تبدیل می کند.
چراغ های ال ای دی خطی اکثرا می توانند طیف وسیعی از دمای رنگ انعطاف پذیر، از سفید خنک گرفته تا سفید گرم را جهت روشنایی محیط ارائه دهند. می شود از درجه حرارت های مختلف جهت ایجاد جو و خلق و خوی در یک فضا استفاده نمود.
چراغ خطی انعطاف پذیری بالایی دارد، چرا که در هر نوع سقفی قابل نصب است. می توانید آن ها را به صورت آویز (معلق)، روکار و یا توکار، نصب نمایید. بعضی از محصولات خطی طیفی از شکل های متصل را در شکل های اتصالات T یا گوشه L و متقاطع ارائه می کنند. این شکل های متصل به علاوه طیف های متنوع، به طراحان اجازه می دهند تا به وسیله یک آباژور که می تواند جهت متناسب سازی فضا طراحی شود، طراحی های بی نظیر و زیبایی ایجاد کنند.
ال ای دی خطی جهت دار است و نیاز به دیفیوزر ها و بازتاب دهنده ها را کاهش می دهند و سبب افزایش کارایی می شوند.
کلوین رنگ های چراغ خطی از آفتابی، نچرال، انبه ای، تا یخی و مهتابی قابل دسترس است. نورپردازی خطی در رنگ روشن و تغییر رنگ RGBW قابلیت تنظیم دارد ( با کنترل دیواری یا کنترل از راه دور، قابل کنترل است.)
انواع چراغ های مورد استفاده در چراغ خطی شامل موارد مختلفی از جمله چراغ های ال ای دی و اس ام دی است، که در قسمت در بخش اول به این دو نوع چراغ پرداخته و در قسمت بعد نیز به انواع چراغ خطی از لحاظ کارایی و نصب می پردازیم:
LED مخفف “دیود ساطع نور” است، که یک منبع نور کار آمد و با ماندگاری بسیار طولانی است و از یک نیمه هادی جهت تبدیل الکتریسیته به نور بهره می برد. زمانی که ولتاژ مناسبی به LED ها اعمال می شود، الکترون ها می توانند با “حفره های الکترونی” درون دستگاه ترکیب شوند و انرژی را به شکل نور (فوتون) آزاد نمایند. دمای رنگ نور به وسیله نوار انرژی نیمه هادی تغییر می نماید.
ریسه اس ام دی خطی را می توان به سبب سایز مناسبی که دارد در انواع مکان ها مورد استفاده قرار داد. ریسه اس ام دی خطی نیازی به استفاده از ترانس ندارد و وصل این محصول به سبب وزن پایین چراغ بسیار راحت می باشد.
ریسه اس ام دی خطیبسیار پر کاربرد می باشد. کاربرد هایی همچون:
* نور زیر کابینت
* نور زیر آسمان مجازی
* نور داخل کابینت
* نور ویترین فروشگاه
* نور داخل کناف
همان گونه که اشاره شد، چراغ خطی دارای انواع مختلف و متنوعی است و از نظر کارایی و نصب، می توان آنها را به سه دسته تقسیم بندی نمود:
* چراغ خطی آویز
* چراغ خطی توکار
* چراغ خطی روکار
که البته بایستی توجه داشت که هر کدام از این ۳ دسته، خود دارای زیر دسته های دیگری نیز می باشند. بررسی و معرفی هر یک از چراغ های خطی بایستی با توجه به مزایا، ویژگی ها، کاربرد ها و معایب آن ها انجام شود. در این جا به این موارد می پردازیم:
ظاهر مینیمال و زیبا چراغ خطی آویز به آن کاربری های مختلف و متنوعی می بخشد. از این چراغ می توان بر روی میزهای جلسات و کنفرانس، جزیزه آشپزخانه، لابی هتل ها و مجتمع های تجاری ، کانتر، کافه و رستوران ها و… استفاده کرد.
چراغ خطی آویز در انواع مختلف طرحدار، منحنی، صاف و شکلدار تولید می شوند. البته می توانید بعد از خرید مدل معمولی چراغ خطی آویز، به آن ها شکل های جذابی بدهید که زیبایی محیط داخلی شما را بیشتر نماید. چراغ خطی آویز بایستی کاملا هوشمندانه به کار برده شوند، چرا که به دلیل آویزان بودن آن ها، به مرور زمان ممکن است، زیبایی بخش های دیگر دکوراسیون را تحت تاثیر قرار دهند.
چراغ خطی آویز و ال ای دی خطی آن خود به دو دسته تقسیم می شوند:
مُدول یا ماژول به مجموعه ای استاندارد شده از قطعات اطلاق می شود که از هم دیگر مستقل بوده و از ترکیب آن ها جهت ساخت سیستم های سنگین تر و پیچیده تر استفاده می شود. به عنوان مثال می توان قطعات یک لِگو (اسباب بازی خانه سازی) را مثال زد. با استفاده از این قطعات بازی می توان یک حجم پیچیده تر را طراحی کرد و ساخت.
زیبایی طراحی این نوع از لامپ ها در این جاست که این قطعات قابل تعویض و جابجایی با یکدیگر هستند. در سیستم روشنایی، ماژول های نوری قطعات با عرض و طول های متنوع هستند که به شکل موازی یا سری به همدیگر متصل می شوند و المان نوری را شکل می دهند.
در چراغ خطی ماژولار، هر قسمت از منبع روشنایی به شکل جداگانه قابلیت تعویض و جایگزینی دارد و بدین ترتیب جهت تعمیر و نگهداری چراغ به تعویض کل منبع نور نیاز نیست.
چراغ خطی ماژولار از ریسه ال ای دی خطی یا چراغ خطی یکپارچه بهتر است. به سبب این که در چراغ خطی ماژولار با سوختن یک چیپ، به آسانی و بدون نیاز به تعویض کل چراغ های منبع نور می توان بخش مورد نظر را تعویض کرد، هزینه نگهداری این چراغ ها به نسبت چراغ خطی یکپارچه بسیار کمتر است. علاوه بر این فرایند نگهداری و نصب این چراغ ها هم به آسانی صورت می گیرد و نیازی به تعویض و یا نصب یک خط نوری به صورت یکپارچه نیست. در نتیجه طول عمر چراغ خطی ماژولار بیشتر بوده و نور بهتری هم تامین می کند.